Step Dosyası mı IGES Dosyası mı?

Step Dosyası mı, yoksa IGES dosyası mı? Step ile IGES dosya uzantıları arasında herhangi bir fark var mı? “Ben IGES ‘ciyim abi ya da ben hep STEP çalışıyorum” mu diyorsun? Gelin şu konuya bir açıklık getirelim. Ak koyun, kara koyun belli olsun efendim 🙂

Bir yerden çizim geldi, bilgisayarınızda ki yüklü program yardımıyla açacaksınız. Gönderen adam Solidworks ile çizimi yapmış. Sizde ise NX var. Farklı bir programda hazırlandığı için büyük ihtimalle -bazı istisnai durumlar var- açamayacaksınız. Bu sorunu aşmak için farklı dosya tiplerinde kaydederek size tekrardan göndermesini isteyeceksiniz. Hangi dosya uzantısı ile göndermesini isteyeceksiniz? STEP yada IGES olması fark eder mi? Yoksa farklı dosya uzantıları daha mı iyidir? Üst üste gelen sorulardan elbette ki arada farklar olduğunu anlıyoruz. Öncelikle kısaca step ve iges dosya türlerini tanımlayalım. Ardından da farklarını belirterek konuya genişlik katacağız.

 IGES nedir? 

Çok eski bir dosya uzantısıdır. IGES Initial Graphics Exchange Specification” açılımından gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından, ilk defa 1980 yılında yayınlanmış. Dosya uzantısı ” .igs, .ige ya da .iges. ” olarak verilir. IGES standartları en son 1996 yılında güncellenmiştir. Bu eski dosya türü, en köklüsüdür şüphesiz ki…

 STEP nedir? 

Step “Standard for the Exchange of Product model data” açılımından gelmektedir. IGES ‘e alternatif olarak geliştirilmiştir. 1984 yılında başlanmasına rağmen projenin karışıklığından dolayı 1994 yılına kadar yayınlanamamıştır. SO 10303-21 standartlarına uygun olarak sürekli geliştirilmekte ve güncellenmektedir. En köklü gücellemeyi 2016 yılında almıştır. Dosya uzantısı ” .step, .stp, .stpz, .ste ya da .p21 ” olarak verilir.

 Peki STEP mi tercih edilmeli yoksa IGES dosya türü mü? 

 #  Sürekli geliştirilen ve güncellenen STEP dosya türünün tercih edilmesi elbette ki daha mantıklıdır. Teknik olarak IGES dosya türünü tercih etmek yanlış değildir. IGES dosyası açılmak istenildiğinde kaybolan yüzeyler, farklı konumlarda yüzeyler, yön hataları ve daha pek çok sorunlarla karşılaşılması muhtemeldir. Özellikle yüzey hataları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

 #  STEP olgunlaşmış bir dosya türüdür. Hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır.

Bir kullanıcı STEP ya da IGES dosyası oluşturduğunda, var olan bir CAD dosyasını çevirmiş olur. Alıcı STEP ya da IGES dosyasını açmak istediğinde bunu CAD dosyasına aktarır ve tekrar dönüştürür. Her dönüşüm modelde kayıplara yol açar. Bu yüzden aynı yazılımla çalışmak ve aynı dosya türünde çalışmak her zaman bir avantaj oluşturur.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol