mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Hangi Mühendislik İşsiz Kalmaz?

Ne kadar da trajik öyle değil mi? Hangi mühendislik işsiz kalmaz sorusunu merak ediyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki günümüz Türkiye’sinde binlerce işsiz mühendis var! Sizlere bu yazıda hayatın gerçeklerinden bahsedeceğim. Eğer tercih sürecindeyseniz dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Hadi pembe rüyalardan çıkma vakti.

Makine ve İnşaat Mühendisliği

Ülkemizde en çok tercih edilen mühendislik bölümleri makine ve inşaat diyebiliriz. Hemen hemen her üniversitede bölümleri bulunuyor ve binlerce öğrenci alımı yapıyorlar. Sanılanın aksine geçtiğimiz sene mühendislik kontenjanları yaklaşık %3 düşmüş. Ancak ne hazindir ki çok daha düşük puanlarla bu bölünler kazanılabilir olmuş. Yani mühendislik eğitiminde ve mühendis yetiştirmek konusunda hiç iyi durumda değiliz.

Peki piyasalar nasıl? Bir iş ilanına binlerce mühendis başvurunca ve alternatif çok olunca… Düşük maaşlar, düşük çalışma koşulları ve yıpratıcı hayat kalitesi. Özetle Türkiye’nin en çok tercih edilen bu mühendislik bölümleri, işsizlik ihtimalinin en yüksek olduğu seçeneklerdir. Ayrıca şu yazıya da bakabilirsiniz.

Elektronik, Mekatronik ve Endüstri Mühendisliği

Vaktinde çok popüler olan bu mühendislikler içinde durum çok iyi değil. Özellikle de endüstri mühendislerinde işsizlik çok yüksektir. Bu arkadaşlar genelde çizim öğrenip tasarımcı olmaya eğilimlidirler. Kurumsal bir firmaya girerlerse elbette ki mesleklerini yaparlar ancak binlerce insan arasından seçilmek çok zor!

Elektronik mühendisliğinden mezun olup devre yapmayı iş hayatında öğrenmeyi ümit edenler var. Mekatronik mühendisliğinde ise genelde yazılıma yönelim vardır. Yazılıma eğilim en mantıklı seçenektir ve genelde makine mühendisliği ile paralel işlerde çalışırlar.

Otomotiv, Matematik, Uzay ve Uçak Mühendisliği

Bu bölümlere yaklaşmayın bile. Sakın bana NASA’da çalışan Şuayip Bey’den örnek vermeyin! Genele göre bir değerlendirme yapacak olursak iş bulma ihtimaliniz çok sınırlı. Alüminyum Cephe firmasında çalışan Matematik mühendisi tanıdıklarım var. 🙂

Ziraat Mühendisliği

Bu bölüm KPSS ile devlette mühendis olarak çalışmak için en ideal bölüm. Çünkü diğerlerine nazaran alımları yüksek ve yerleşme puanları düşük. Özel sektörde ise durum çok fena. Genelde kendi dükkanlarını açıp, böcek ilacı satmak durumunda kalıyorlar.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği

Hangi mühendislik işsiz kalmaz sorunuzun yanıtı işte burda! Şimdiye kadar işsiz kalabileceğiniz mühendislikleri sıralamıştım. Yazılım mühendisliği okuyan arkadaşlar, eğer kodlamaya hakim olurlar ve dil sorunu yaşamazlarsa muhteşem bir kariyere sahip olabilirler.

Bilgisayar mühendisleri eğer devlette polis olmaya ya da bir yere atanıp yatma eğilimi göstermezlerse onlar içinde durum gayet iyi. Nedense bu bölümdeki arkadaşlar uzun yıllar boyunca Bilgisayar Öğretmeni olmaya gayret ettiler. Şaşırtıcı bir durumdur!

Özetle

Bir mühendis olarak açık yüreklilikle söylüyorum ki günümüzde mühendislik okumak hiç akıl işi değil! Okuması zor, atanması hayal ve kariyer edinmek güç. Elbette ki size iş sağlayacak bir çevre, maddi imkanlar ve bir idealiniz varsa durum farklı. Biz acı gerçeklerle yüzleşecek olan büyük kesime göre konuşmak durumundayız. Sevgilerle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol