En çok kazanan mühendislikler konusunu merak ediyorsunuz ama ben size hayallerden değil gerçeklerden bahsedeceğim. Saçma sapan ve herhangi bir zemine oturmayan çok kazananlar sıralamasını burada bulamazsınız. Bence bulduğunuz yeri de dikkate almayın. 🙂
Makine mühendisliği mi, inşaat mühendisliği mi, mekatronik mi yoksa şu bu mühendisliği bölümünü mü tercih edeyim? Acaba en çok hangisi kazanıyor, dur ona bir bakayım da o bölümü yazayım bari! demiyorsunuzdur umarım.
Bir de birbirleriyle sidik yarışına giren mühendislik öğrencileri vardır. Yahu inşaat mühendisleri sadece imza atsa şu kadar kazanıyormuş. Ben iyi ki inşaat okuyorum… Umarım bu düşüncede hiç ama hiç değilsinizdir. Zira bunu diyebilecek kadar boşluktaysanız sizi çok çetin bir hayat bekliyor. Hazırsanız başlayalım.
Mühendisliğin şuan ki hali nasıl?
Mühendislik ülkemizde saygın bir meslek değil. Maalesef ki kızımı ne doktorlar ne mühendisler istedi de … lafı artık günümüzde geçerli değil. Bugün bir mühendislik fakültesini kazanmak büyük bir başarı değil. Mühendislik fakültelerinin niteliği düşük, okuyan öğrencilerin potansiyeli düşük ve sonuç olarak bir sürü niteliksiz mühendis yığını piyasada!
Özellikle inşaat, çevre, makine gibi köklü bölümlerin tamamında bu durum geçerli. Diğer mühendislik bölümlerinde ise potansiyel oldukça düşük ve pek de iç açıcı değil.
Lafı çok uzattın be adam! En çok kazanan mühendislik hangisi?
Şuanda asgari ücrete dahi iş bulamayan pek çok mühendis arkadaşımız var. Yeni mezun, bilgisiz ve iş tecrübesi olmayan çiçeği burnunda mühendislerin çoğu düş kırıklığında. Evet bir şekilde iş bulacaklar ama hem iş bulmak hem de iş hayatı hiç kolay olmayacak. Çok iyi kazananlarda var elbette. Hani kendini geliştiren… diye başlayan bildiğiniz cümleler var ya. Uzun uzadıya yazmayayım ama kendini geliştiren ve doğru sektörünü bulan pek çok mühendis de bugün refah seviyesi çok yüksekte.
Hangi mühendislik iş yapar? Hangisini tavsiye edersin?
Bence günümüzün ve geleceğimizin işi yazılım sektöründe. İlla ki yazılım mühendisliği okumanıza da gerek yok. Çevre mühendisliği okurken dahi yazılım alanında kendinizi geliştirip, çok rahat iş bulabilirsiniz. Elbette ki İngilizce’yi de mutlaka halletmeniz gerekiyor. Hem yurt dışında hem de yurt içinde pek çok iş fırsatı sizi bekler.
Sen kimsin de bu aklı veriyorsun?
Bir makine mühendisi olarak yıllardır sektörde Ar-Ge ve yazılım alanında çalışıyorum. Bana güvenin diyemem ama tamamen yaşadıklarımdan edindiğim tecrübe üzerine bunları yazıyorum. Şuna inanın ki internet de bulacağınız kazanç sırası hiç bir işinize yaramayacak. Hangi mesleği severek yapacağınızı düşünüyorsanız ona yönelin. Bunu çok samimi söylüyorum.
Üniversitemin ilk haftalarında yurttan pek çok arkadaşım olmuştu. Sanat tarihi okuyan bir arkadaşım vardı. Mezun olunca ne olacaksın diye sorduğumu dün gibi hatırlıyorum. Cevap: Sanat tarihçisi olacam! Muğla’nın bir köyünden kalkıp gelen bu arkadaşım, tarihi yapılara ve yazıtlara olan ilgisi üzerine bu bölümü yazmıştı. Üniversite de akademisyen olacağım diyordu. Daha ilk günlerde… Şuan kendisi yar.doc. olmak üzere. Çok başarılı bir sanat tarihçisi…
Sözün özü, kendinizi dinleyin. Gerisini çok da şey yapmayın. 🙂 Sevgiler.