mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Deneyimli Makine Mühendisi Olmak Sorunsalı

Bu yazı deneyimli makine mühendisi olma hayalini kuran yeni mezun mühendisler için gerçeklerle tanışma fırsatıdır. Aynı zamanda gerçeklerden kopuk yaşayan veya durumun gayet farkında olan sevgili meslektaşlarım için de notlarım var.

Deneyiminiz olmadığı için iş bulmakta çok zorlandığınızı biliyorum. Hatta sırf deneyiminiz artsın diye yıllarca sabredip düşük maaşlara çalıştığınızı da. İşveren size yatırım yaptığını söz ve hareketleriyle sürekli vurgulamaktan geri kalmaz. Daha fazla çalışmanızı, çalıştıkça yetişeceğinizi söyler ve asla maaş konusuna girmenizi istemezler. Çünkü kendileri lütfedip size bir iş verdi!

Mesailere kalırsınız, ustabaşılarıyla kavga edersiniz, askeri ücretten birazcık fazla alırsınız. Gelecek güzel günler için çekilen cefanın kutsal olduğuna inanırsınız…

Yetiştikçe yani deneyim kazandıkça sivrilmeye başlarsınız. Hataları görürsünüz ve değiştirecek güce ulaştığınızı hissedersiniz. Patrona yetiştiğinizi göstermeye, ustabaşılarına laf geçirmeye ve şirkette mühendis olduğunuzu hissettirmeye çalışırsınız.

Fakat gelin görün ki sizin acemi halinizi bilenler yeteri kadar saygı göstermez. Alttan aldığınız, içine attığınız ne varsa o şekilde kalması gerektiğini düşünürler. İşçiler gözünde halen tecrübesiz, patronunuz gözünde ise ısrarla deneyim kazanmazsınız. Çünkü deneyimli mühendis para ister!

Deneyimli Mühendis Para İster

Asgari ücretin biraz üstüne başladığınız için her yıl yapılan zam oranları size yetmez. Zaten az olan maaşa %20 bile yapılsa ne kadara yükselir ki! Hayalinizi kurduğunuz güzel şeylere ulaşmak için yıllarca çalışarak her yıl zam almanız gerekir. Enflasyon altında ezilen maaş artışları neticesinde eliniz boş kalır.

Kendi kendinize ufak bir hesap yaparsanız, kıçınızı yırtsanız yetiştiğiniz şirkette dilediğiniz maaşı alamayacağınızı anlarsınız. İşte bu nedenle size ayrılık şart gelir!

Deneyimli Mühendis

Şirket değiştirerek daha iyi bir maaşla yeni bir hayata başlamak istersiniz. Şanslıysanız kurumsal bir şirkete geçerek düzene dahil olursunuz. Burada işinize sürekli karışan yöneticiler ve önünüzü kapatan insanlar görürsünüz.

Alternatifiniz mutlaka olur ki bu şu anlama gelir: “Bak adam gibi çalış, öyle triplere filan girersen ahanda hemen yan masada Mahmut var! Valla senin yaptığının aynısını yapar.”

Yüksek Maaşlı Deneyimli Makine Mühendisi Yerine …

Patron daima cirosunun artmasını ve karlılık oranlarını düşünür. Tam siz güzel maaşlar alacakken patronun bu gözüne batar. Şöyle biraz tecrübeli, az çok iş bilen birini alalım da şu mühendisin yanında yetişsin. Bu kadar maaş vermek yerine bu çocuğa asgari civarı veririz.

Deneyimli Mühendise Söz Geçirememek

Yöneticiler laf geçirebileceği insanlarla çalışmak ister. Yaşça büyük ve tecrübeli bir mühendis yönetici değilse derhal yollanmak istenir. Deneyimli mühendis, potansiyel bir isyancı olarak görülür. Şunu bunu yap demeye çekinirler. Halbuki genç bir çocuk olsa her dediklerini yaptırırlar ve söylerken de utanmazlar.

Yani Özetle…

Tecrübesizken sıkıntıya sabredip, tam rahata kavuşacakken bu seferde madalyonun diğer yüzü sizi zorlar. Yüksek maaştan rahatsız olan işveren, ileri yaşlardaki mühendislerle çalışmak istemeyen yöneticiler ve sizin artık tatmin olamamanız…

Kendi İşimi Kurayım

Milletle çalışmaktan bunalan mühendis kendi işini kurarak rahata kavuşmak ve para kazanmak ister. Ancak bu her zaman mümkün olmaz ve çoğu zamanda tutmaz. Sıhhi tesisat, iklimlendirme gibi işler yapıyorsanız iş kurmak daha kolaydır ama savunma, medikal gibi sektörlerde bu iş zorlaşır.

Her Şey Kötü Olamaz

Yazının başından sonuna kadar kötümser olduğumu kabul etmeliyim. Ben size işlerin kötü gittiği durumları açık yüreklilikle aktardım. Ancak elbette ki işleri güzel giden, kariyer basamaklarında takla atan deneyimli mühendislerde var. Sayıları az değil ancak sıkıntı çeken kişilerin daha fazla olduğunu bilmelisiniz.

Kötü İhtimali Azaltmak için Ne Yapmalı

Profesyonelce düşünün ve gerçeklerden asla uzak yaşamayın! Binlerce hatta yüzbinlerce makine mühendisi olduğunu ve kimsenin keşke bir mühendisimiz olsa demediğini bilin!

Teknik ve mühendislik olarak bilgilerinizi arttırmaya odaklanın ve dil probleminiz varsa mutlaka bunu aşın. Öğrencilik hayatınızı dersleri geçmeyi hedeflemekle sınırlamadan, sahada da öğrenim alabilmek adına şartları zorlayın.

Mezun olmadan önce tecrübe kazanmanız şart. Vazgeçilmez mühendis olmak için her anlamda kendinizi geliştirmeniz gerekir ki bu da size sunulan bilgiyle yetinmemeniz gerektiği anlamına gelir.

Size elbette ki şunu yaparsanız kesinlikle mutlu bir gelecek elde edersiniz diyemem! Çünkü ülkemizin durumu ve sektörel şartlar ortada. Dilerim harika bir kariyer yaşarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol