mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Autocad Üç Boyutlu Çizim -Başlangıç

Autocad 2017 Sistem Gereksinimleri

Autocad ‘de 3 boyutlu modelleme biraz zahmetli iş gibi görülebilir. 3D modelleme’de genellikle Inventor, Kompas 3D, Solidworks, Catia gibi yazılımlar tercih edildiğini ve bu programların üç boyutlu modelleme anlamında daha elverişli ve bu iş için yazılmış programlar olduğunu peşinen kabul ediyorum.

Ancak Autocad’in bu konuda yetersiz olduğunu göstermez. Çoğu firma Autocad’de 3D modelleme yaparak render çalışmaları yapıyor. Kullanışlı olmasa da bilinmesi gerekli bir modül diyebilirim.

Bu yazı ile birlikte, seslendirilmiş  Autocad 3 boyutlu çizim ile ilgili aşağıdaki yazılara da göz atmanız faydalı olacaktır.

Autocad 3D eğitimi -1 

Autocad 3D eğitimi -2

Autocad 3d modelleme’ye giriş olarak görülebilecek basit bir uygulama ile bu konuya giriş yapalım.

1- Ekstrüzyon : Basit bir dikdörtgen çizerek, üstteki menüden Extrude komutuna tıklayarak yada klavyeden EXT – Enter tuşlarına basarak ekstrüzyon komutuna giriyoruz. Çizimi tamamen seçerek –enter tuşuna bastığımızda mauseun hareket yönüne göre katılama yapıldığı görülecektir.

autocad-3d-modelleme-1

2- Oluşturmuş olduğumuz katının, herhangi bir yüzeyinden bir boşaltma yapmak için öncelikle düzlemi, işlem yapmak istediğimiz yüzeye taşıyoruz. Z düzleminin yüzeye dik olmasına dikkat ediniz.

autocad-3d-modelleme-3

3- Autocad’de bir boşaltma yapabilmek, bir katıdan diğerini çıkartmak ile mümkündür. Dolayısı ile boşaltma yapılacak geometriyi de –ext komutu ile katılayarak. Aşağıdaki fotoğrafta sarı daire içinde yer alan subtract komutu ile bir katıdan, diğerini çıkartıyoruz.

Subtract-Enter-Ana Gövdeyi Sec-Enter-Çıkartılacak Gövdeyi Seç-Enter

autocad-3d-modelleme-2

4- Artık istediğimiz köşeye radyus yada paht kırabiliriz. Bunun için üstteki menüde yer alan solid sekmesine tıklayarak filled edge komutuna tıklayabilir yada aynı komuta ‘f’tuşuna basıp filled edge komutuna tıklayarak da gerçekleştirebiliriz.

F-Enter-Filled Edge-R-Enter-Radius değeri-Enter-Köşeyi Seç

autocad-3d-modelleme-4

autocad-paht-kirma5- Herhangi bir köşeye pah kırmak için filled edge sekmesinin altında yer alan chamfer edge komutuna tıklayarak yada klavyeden –chamferedge-enter ile giriş yapabilirsiniz.  Köşeyi seçtikten sonra komut satırında yer alan Distance’a tıklayarak yada klavyeden –D-Enter ile ilk değer-enter ve ikinci değer-enter-enter ile pah kırma işlemini tamamlayabilirsiniz.

autocad-3d-modelleme-5

Videoda detaylı olarak tamamını izleyebilirsiniz. Faydalı olması ümidiyle.

Comments 5
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol