Mesleğe yeni başlayanlar, parça tasarlarken onları sınırlayan bazı kriterleri gördüklerinde şaşırırlar. Hatta acemice yaptıkları ilk çizimlerde ustabaşıların,patronların ya da iş arkadaşlarının hedefi haline gelebilirler. İşte makine imalatı ya da talaşlı imalat sektöründe yeni olan ya da bilgisini tazelemek isteyenler için uygun maliyetli parça tasarlamak yazı serisi!
Uygun Maliyetli Parça Tasarlamak için İpuçları
1- Doğru Malzeme Tercihi Eğer mümkünse piyasada hızlı ve rahat bulunan malzeme tercihleri yapılmalıdır. 13mm sac levhadan bir parça tasarlarsanız 13mm sac plaka levha bulmakta çok zorlanacağınız muhtemeldir. Zor temin edilen malzeme tercihi yerine daha rahat bulunan bir seçim yaparsanız, daha uygun maliyetle çözeceğiniz aşikar. 2- Uygun Tolerans Değerleri Gerekmedikçe yüksek tolerans oranlarından kaçınılmalıdır. Tolerans değerleri kullanım alanına uygun oranlarda verilmelidir. Uygun olmayan tolerans oranları parça işleme maliyetlerini arttıracaktır. 3- Tasarlanılan parçayı imalata vermek Tasarlanılan parçayı hayata geçirebilmek için öncelikle parçayı imalat edecek personele iyi anlatmak gerekmektedir. Şu unutulmamalıdır ki parçayı tasarlayan ile imalat edecek arasındaki iletişimi teknik resimler sağlar. Teknik resim ne kadar güçlüyse aranızdaki bağ o kadar güçlü olur. Parçayı ne kadar mükemmel tasarlarsanız tasarlayın. Bunu imalat yapacak insanlara güzel şekilde aktaramazsanız büyük bir hüsran ile sonuçlanır. İmalatın hızlı ve hatasız olması maliyeti ciddi derecede düşürecektir. Teknik resimde dikkat edilmesi gereken konular;- Yukarıdaki görselde aynı parçaya ait 2 teknik resim görülmektedir. Soldaki teknik resimde revizyonlar, iletişim bilgileri, ölçüler vs. okunması daha kolaydır. Sağdaki teknik resimde detayların okunması çok daha zordur. İmalatı zorlaştıran teknik resimden uzak durulmalıdır.
- Bütün parçalara takibi kolaylaştırmak adına uygun parça adları verilmelidir. Her çizime parça adları, tolerans, iletişim bilgileri ve ölçülendirmelere dikkatlice yer verilmelidir. Parçayı imal eden personel hızlıca detaylara hakim olabilmelidir.
- Mümkünse teknik resimde 3 boyutlu görüntülere de yer verilmelidir. 2 boyutlu teknik detaylarla birlikte 3 boyutlu görünüşüne ( izometrik ) de yer verildiğinde, teknik resminizi alan personelin hata yapma ihtimali daha da azalacaktır.
Aynı zamanda takım ömrünü de uzatacaktır. Bu arada takım ucunu ilk defa duyanlar için görseli aşağıda verilmiştir. Takımın kaçlık olduğu çapa göre adlandırılır. Takım ömrünün uzun olması maliyetleri düşürür. Sıkça takım değiştirmeden hiç bir imalatçı memnun olmaz.
Uygun maliyetli parça tasarlamak için gerekli pek çok faktör bulunuyor. Bu konuyla ilgili olarak kısa bir seri düzenleyeceğiz. Eklemek istediğiniz maliyet düşürücü faktörler varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz. Son olarak diğer teknik detaylar ile ilgili yazıları da ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Faydalı olması ümidiyle.