Makine Mühendisliği Hakkında Abartılar

Makine mühendisliği mesleği hakkında sağda solda sıklıkla duyulan bazı abartılı sözleri derlemek artık şart oldu. Mesleğimiz hakkında gerçekçilikten uzak  -istisnai durumlar olabilir elbet- bu sözler insanları yanlış yönlendirmektedir. Çağımızda icra etmenin zorlaştığı meslek gruplarından biri olduğu aşikarken, her şeye toz pembe bakmak doğru olmayacaktır. Şimdi gelelim abartılı, alakasız, tam olarak gerçekleri yansıtmayan yada hoş gibi görünen ama gerçekte kötü olan duyumlara;

Makine Mühendisliği Hakkında Bazı Abartılar

 1-  Makine mühendisi aç kalmaz, mutlaka iş bulur. Harıl harıl makine mühendisi arıyor firmalar.

Maalesef herkes harıl harıl makine mühendisi aramıyor. Çünkü hemen hemen her sektörde fazlasıyla makine mühendisi bulunuyor. Basit bir iş ilanına dahi binlerce kişinin başvurduğu görülebilir. Açığını konuşmak gerekirse, kimse peşinizden koşmaz. Evet aç kalmazsınız ancak iş bulmak (doğru düzgün iş) kolay değil.

 2-  Bir sürü iş yapabileceğin sektör var. Mesela uçak,araba,kağıt,şişe,su …

Ön muhasebeden anlayan makine mühendisi arayan şirketler dahi  var piyasada. Çok geniş bir çalışma yelpazesi olmasının dezavantajı, kişilerin çok alakasız sektörlerde ve alakasız işlerde çalışmak durumunda kalmasıdır. Bu maddenin iyi görülecek tarafları da elbette var. Diğer yazımızda bunlara değinelim 😀

 3-  Makine mühendisi olmadan fabrika açılmasına ruhsat verilmiyormuş. Fabrika senin imza yetkine bakıyor.

Açık söylemek gerekirse, o kadar çok mühendis var ki, kimse sizin imzanızı umursamaz. Bilginiz, beceriniz ile bir firmada yer edinebilirsiniz. Teknik olarak bir fabrika mühendis olmadan açılamaz mı bilmiyorum ancak mühendis olmadan çalışan pek çok fabrikanın olduğuna şahidim.

 4-  Bir tanıdığım makine mühendisi var adam mezun olur olmaz 5 milyar maaş almaya başladı.

Maaş kavramı her işte olduğu gibi bizim mesleğimizde de çok değişkenlik gösteren bir kavram. İstisnaları gözardı edecek olursak 5 bin lira maaşı deneyimli bir mühendisin dahi alması zor görünüyor. Alan çok mühendis var ama alamayan derya deniz mühendis var. Bunu göz ardı edemeyiz.

 5-  Otoket, Solid öğren yeter. Adamlar oturduğu yerden maaş alıyor.

Autocad, Solid artık teknikerlerin, biraz teknik bilgisi olan insanların dahi bildiği programlar haline geldi. Hal böyleyken bir mühendisin sadece programlarla başarılı bir konumda olması oldukça zor görünüyor.

 6-  İmza at yeter. Bir imzaya 1000 lira alıyorlar. Düşün 4 imza atsa ayda… Sertifika alıyorsun, mesela asansör sertifikası. Kiraya veriyorsun, imza at al parayı. Sonra doğalgaz sertifikanı okut, e birde şantiye şefliği de yapabiliyorsun. Zaten oturduğun yerden para kazanırsın.

Maalesef böyle dünya yok. Varsa bilen arkadaşlar bizlere de öğretirse memnun oluruz 🙂 Belki teknik açıdan böyle bir şey mümkün ama pratikte hiç de kolay olmayan bir kazanç yöntemidir.

 7-  Devlette ataması çok iyi, hastanelere bile makine mühendisi atanıyor.

Devlette ataması az ve dolayısı ile atama puanları bir hayli yüksek. Atanmak imkansız değil ama zor.

Yukarıda saymış olduğum abartılar ve açıklamalarla, karamsar bir durum ortaya koymak niyetim yok. Mesleği seçmek isteyenler için gerçekçi yorumlara yer vermeye çalışılmıştır. Saygılarımla 🙂

12 Comments

  1. evet tabikide insan sevdiği işi yapmalı fakat benim isteğimde bu yönde bir mühendislik ve başka mühendisliklerde arka planda
    YANİ hedef olarak belirlediğim meslek diyebilirim yinede ülkemizde hak ettikleri maaşı alırlar mı öğrenmek isterim.

  2. Ben makine mühendisliğine sıcak bakan ve hatta benimseyen bir öğrenciyim
    sizin biraz yaklaşımlarınız karamsar olsada haklı ve doğru cümleler kurmuşsunuz
    bu arada 1 yıl sonra üni sınavım var
    lakin önü açık mı değil mi tam anlamadım kişinin kendisini geliştirmesi gerektiğini söylemişsiniz bu gelişme teknik eğitimden önce mi yani üniden önce mi üni sırasındamı yoksa sonrasında mı
    bir diğer sorumda kendini gerçek anlamdsa geliştirmiş bir makine mühendisi gerçekten de tam anlamıyla hakkını veren bir kişinin alacağı yüksek değer aralığındaki maaşı nedir?

  3. Endüstri 4.0 ile birlikte mühendis ihtiyacının büyük bir kısmı makineden çekilip elekronik ve yazılıma kayacak diye düşünüyorum. Makine mühendislerinin zorluklarla okuyup çalışıp zamanını öldürdüğü birçok konuyu bugün programlar sayesinde kolayca halledilebiliyor. Bu da çalışan makine mühendisi sayısında müthiş azalmalara neden oluyor. Bunun sonucunda da makine mühendislerine tekniker muamelesiyle işler veriliyor diye düşünüyorum. sizin görüşünüzü almak isterim bu konuda. sizce de makineye verilen önem her geçen gün azalırken elektronik ve yazılımın değeri her geçen gün artmıyor mu?

    • Merhaba, makineye verilen önemin azaldığını düşünmüyorum. Teknoloji ile beraber makinelerin işlevleri ve kabiliyeti farklılaştı. Robot, savunma, bilişim sektörü makine ile doğru orantılı olarak gelişiyor.

      Makine mühendisleri, mühendislik bilgilerini geliştirerek üretimde var olmazsa yerini hızla kaybediyor. Operatör yada teknikerlik sıfatlarına maruz kalmamak için mühendislik tekniğini iyi bilmek gerekir.

      Mühendislere olan ihtiyacın her daim olacağı kanaatindeyim. Örneğin Mercedes fabrikası son teknoloji üretim hattı olmasına karşın, makine mühendisleri olmadan işin akışını sağlamak imkansız. Tamamen elektronik bir sistem yapsanız dahi bu elektronik sistemin tasarımında makine mutlaka oluyor.

  4. Doktorluk gibi prestiji yüksek olan bir meslek mühendislik fakat ülkemizde mühendis maaşları artık ‘şokta bimde’ çalışanların maaşlarından daha az ve çok rezil bir durumdadır. Devletimizin kıymetli olan Mühendislik mesleğine sahip çıkmadığı gün ışığı gibi ortadadır. Zaten son yıllarda artık mühendislik kontenjanları boş kalmakta ve bütün öğrencilerin sağlık sektörüne koştuğu aşikardır.Mühendislik mesleği çok kıymetli bir bölümdür ve acilen bu durumdan kurtulması gerekiyor Türkiye’de Bulunan fakültelerin %90 ı acilen kapatılmalıdır. aşağı yukarı 5-10 üniversite hariç diğerlerinde okutulan bölümlerin mühendislikle alakası yoktur aslında tekniker eğitimidir.

  5. Yazdıklarınıza %100 katılıyorum. Aslında bu maddelere daha çok konular eklenebilir fakat yine de ellerinize sağlık siz burada meslekleri karamsarmadınız dahada ışık tuttunuz. Mühendislik gibi değerli mesleği ayaklar altıda maalesef ve halen kendiniz geliştirirsen vs gibi yalan mekanizmalarıyla kandırılan yüzbinlerce insan var

  6. Mustafa Kardeşim,

    Hem meslektaşız hem Kayserisporluyuz…

    Daha önce twitterdan arkadaştık…

    Seninle tanışmayı yüzyüze isterim…

  7. Ne istediğini bilen, kendi kabiliyetlerinin farkında ve uzmanlık alanını belirlemiş bir makine mühendisi, istediği maaş ve şartlarda iş bulabilecek durumda olduğunu düşünüyoruz.

    • Haklılık payınız var fakat ne istediğini bilen, kendi kabiliyetinin farkında ve uzmanlık alanını belirlemiş olan çok fazla mühendis, Türkiye’de istediği maaşa ve şartlara maalesef ki sahip değil.
      Çok genel cümlelerle evet haklısınız. Realitede durum çok basit görünmüyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol