mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Basınç – Hacim – Sıcaklık İlişkisi

boyle kanunu“Hacim artarsa basınç nasıl değişir ? , Sıcaklık azalırsa basınç değişimi nasıl olur ?  ” ve benzeri termodinamğin ana konusunu oluşturan bu soruları çok defa duymuşuzdur. Aşağıdaki simülatör bu sorulara uygulamalı olarak yanıt bulabileceğiniz harika bir uygulama. Ek olarak da basınç ( P )  – sıcaklık ( T )  – hacim ( V ) grafiğide çizdirebilirsiniz.

Uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında kısaca bir bilgi vereyim. Pistonları aşağı yukarı hareket ettirerek hacmini değiştirebilirsiniz. Dilerseniz silindirin yanındaki kilite tıklayarak hacmi sabit tutabilirsiniz. Aynı şekilde basinç yada sıcaklığı da sabitleyebilirsiniz. Piston altındaki ateşi çevirerek sıcaklığı arttırıp azaltabilirsiniz.

Ortaokul seviyesindeki bu uygulamanın eğitimci arkadaşlara faydalı olacağına inanıyorum. Tesadüfen rastladığım bu simülatörün blogumda yer almasını istedim. Termodinamiğin ana konularını oluşturan bu konulara ilerleyen zamanlarda daha fazla yer vermeye çalışacağım. Saygılarımla 🙂

Bu uygulama flash teknolojisi kullanıyordu ve maalesef ki artık adobe ve internet tarayıcılarının tamamı bunu desteklemiyor. Bu yüzden artık aradığınız sanal uygulama çalışmıyor. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol