mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

İş Bulamayan Makine Mühendisi

Ekmek aslanın ağzında. Hele ki bir de mühendisseniz, ekmeği almak için aslanın ağzına düşünmeden kolunuzu sokacağınıza eminim. Bu kadar çok fabrika, inşaat ve ilgili çok fazla sektör varken nasıl oluyor da bir ton işsiz mühendis var? Durun hemen mühendislik fakültesi kontenjanlarının arttırılmasından bahsetmeyin. Eğitim sistemimizden, mezun sayımızdan ve diğer yönetimsel faktörlerden yakınmayın. Elimizde olmayan şeylerden yakınmanın size faydası yok. Biz bu makalede kendimize değineceğiz. İşte sizlere iş bulamayan makine mühendisi profilleri!

Sadece Solidworks, Autocad Bilerek İş Bulmaya Çalışmak

Solidworks öğrenemeyen var mı? Lise çocuğuna dahi 2 ay Solidworks gösterseniz hemen öğrenip bir şeyler çizebiliyor. Türkiye’de bir sürü tekniker, teknisyen, mühendis … herkes Solidworks biliyor. Sadece Solidworks veya Autocad bilerek iş bulmaya çalışmak, çekilişle araba kazanmayı hayal etmek gibi bir şey! Bunun çok zor olduğunu, iş bulsanız dahi maaş ve standartların oldukça düşük olduğunu bilelim.

Peki ne yapabilirsin?

Solidworks, Autocad gibi programları biliyorum demekle geçiştirmeden uzman seviyesine çıkın. Herkes katı modelleme yapabiliyor ancak analiz ve diğer mühendislik hesaplarında çok az kişi yetkin. Solidworks Simulation, PDM, PLM gibi araçlara yoğunlaşarak binlerce insan arasından sıyrılabilirsiniz. Ansys, Abaqus gibi analiz yazılımları ile ilgilenerek bilginizi arttırmaya ve uzmanlaşmaya çalışın.

Mühendislik Diplomasına Güvenmek

Cumhuriyetin ilk yıllarında bir insan mühendisim dediğinde inanılmaz bir saygı görürmüş. Günümüzde ise mühendislerin yüzüne dahi bakılmıyor. Şimdi diyeceksiniz ki “sende amma kötülüyorsun be!”. Ben gerçekleri olduğu gibi yazıyorum. Bizzat yaşayanların sayısı da hiç ama hiç az değil. Bir mühendisin diplomasına güvenmesi günümüzde mümkün değil. İTÜ yada ODTÜ mezunları dahi iş hayatının 1.ayında, eğer farklarını gösteremezlerse anında acı gerçeklerle karşılaşırlar.

Peki ne yapabilirsin?

Hangi üniversiteden olduğunuza bakmadan, mühendisliğin temel prensipleri ve hesaplama araçlarına hakim olun. Her şeyin bilgisayardan hesaplanacağı mantığından çıkın! Mühendislik diplomasının USD karşısındaki TL kadar değersiz olduğunun farkında olarak davranın. Öğrenmekten korkmadan, özellikle mezun olmadan temel mühendislik bilgilerini öğrenin. Piyasada öğrenmeyi beklemeyin.

Sadece İş İlanlarını Takip Etmek

Binlerce adayın başvurduğu iş ilanlarından iş fırsatı yakalamak çok zor. Hele de yeni mezun ve sadece elinizde bir diplomanız varsa… Çoğu ilanın deneyimli aradığını ve iş öğretmeye istekli olmadığını hemen fark edeceksiniz. İş işte öğrenilir tezini savunuyorsanız, size iş öğretmeye hevesli bir yeri bulmanın kolay olmadığını kabullenmeniz gerekecektir.

Peki ne yapabilirsin?

İlgilendiğiniz sektördeki firmalara bizzat giderek yada yetkili kişileri Linkedin üzerinden bularak iletişime geçin. Sektörde çalışmak istediğinizden ve bu konuda gerekli tasarruflarda bulunacağınızı söyleyin. Binlerce aday içinden seçilmek yerine bizzat gidip görüşmeye çalışmak, yetkiliyle temasa geçmek şansınızı arttıracaktır. Nasibiniz için kovalamaktan çekinmeyin.

İngilizceyi çat pat biliyorum ama konuşamıyorum demek

İngilizce binlerce kişiden ayrılmanızı sağlayacak yegane şey! Özellikle de büyük ve orta ölçekli çoğu firma bir mühendiste İngilizceyi mutlaka arıyor. “Konuşulanı anlıyorum, çat pat biliyorum ama işte pratiğim yok” diyorsanız, bu bilmediğinizi gösterir. İngilizce bilmeden iyi bir firmada çalışmak çok ama çok zor.

Peki ne yapabilirsin?

İngilizce bu işin altın kilidi. Konuşamıyorum ama anlıyorum diyen sizin gibi binlerce insan var. Bir şekilde bu bahaneden kurtulun. İngilizce bilmek bir mühendisin iş bulma ihtimalini son derece arttıracaktır.

Stajların Hakkını Vermemek 

Stajyerlik mühendisler için çok önemli. Mezun olmadan önce işi öğrenebileceğiniz çok kritik bir aşama. Stajı naylon yapmak yada üstün körü sadece diploma alabilmek için yapmanın kimseye faydası olmaz. Daha önceki maddelerde zaten diplomanın çok da önemli olmadığını söylemiştik.

Peki ne yapabilirsin?

Güzel staj yeri bulmak zor, farkındayım. Fakat azimle ve ısrarcılıkla iyi bir staj görmeniz mümkün. Hiç kimse size iş yapma aman otur demez! Gerekirse ayak işlerine katlanarak atölye ve Ar-Ge havasını tadın. En kötü ihtimalle bazı jargonları öğrenmiş, iş hayatını görmüş olursunuz.

Son olarak bütün maddelere değinmemiz gerekirse bu yazı uzar gider. Biraz karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım. Amacım her şeye tozpembe bakan mühendislik fakültesi öğrencilerinde bir farkındalık oluşturmak. Mezun olanlar zaten gerçekleri yaşıyor. Umuyorum ki kendinize değer katma konusunda bahane üretmezsiniz. Herhangi bir konuda danışmak yada dertleşmek isterseniz benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Görüşmek üzere.

Comments 1
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol