mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

BIM Nedir? Yapı Bilgi Modellemesi Ne İşe Yarar?

BIM yada Yapı Bilgi Modellemesi tabirini mimari, inşaat ve yapı mühendisliği dünyasında sıklıkla duyuyoruz. BIM tecrübesi aranan inşaat veya mimar iş ilanlarıda bir hayli fazladır. İyi ama BIM nedir ? Ne işe yarar? Yapı bilgi modellemesi denilen şey ile aynı mıdır? Gelin bu konuları herkesin anlayacağı dilden açıklayalım.

BIM nedir? Yapı Bilgi Modellemesi de ne oluyor?

Hemen öncelikle belirtelim ki BIM ile Yapı Bilgi Modellemesi aynı şeyi ifade ediyor. Building Information Modeling ‘in kısaltılmış halidir. 3 Boyutlu olarak bina veya herhangi bir yapının verilerini eklemek ve çıkarmak için kullanılan süreci açıklar. BIM’de duvarlar, kanalizasyon, aydınlatma, vs … gibi her ayrıntı modellenebilir.

Kısacası bir Yapı Bilgi Modeli yada diğer adıyla BIM: binaya özgü bilgileri içeren herhangi bir CAD modelidir.

Neden BIM kullanılıyor?

Bilineceği üzere bina modellemesi genellikle 2 boyutlu teknik çizimlerle yapılıyor. Buda bazı detayların atlanmasına yada yanlış anlaşılmasına sebebiyet verebiliyor. BIM ise 3 boyutlu tasarım olduğu için daha fazla hakimiyet ve anlaşılırlık sağlıyor. Açıklamaları model üzerinde rahatlıkla girebilir, tasarımlar arasında hızla geçiş yaparak bütün detayları aktarabilirsiniz.

BIM ne yapmak için kullanılır?

Evler, fabrikalar, ofisler vs. gibi binaları ve yapıları tasarlamak ve belgelemek için kullanılır. Çeşitli analizler, farklı tasarım çözümleri arasında geçişler yapmak, renderlar oluşturmak, şantiye çalışanları için 2 2 boyutlu kesit planları çıkartmak ve dökümanlar hazırlamak için kullanılır. Açıkçası bu konuda bir sınır bulunmuyor. 🙂 Deprem, enerji verimliliği gibi çok önemli konularda da mükemmel işler çıkartmanızı sağlar.

4D,5D,6D .. Boyutları ne anlam ifade ediyor?

BIM ‘in çeşitli alt kümeleri boyutlarla açıklanıyor. 3D (Nesne modellemesi), 4D (Zaman), 5D (Maliyet), 6D (Operasyon), 7D (Sürdürülebilirlik) … Sonsuz sayıda boyut eklenebileceği için “nD” modelleme olarak tanımlanmıştır.

Sıklıkla Kullanılan BIM Programları

BIM için kullanabileceğiniz çok fazla yazılım bulunuyor. Revit bunlar içerisinde belki de en meşhur olanıdır. Tekla, Archicad, Vectorworks Architect ‘de yine tercih edilen yazılımlar arasında yer alıyor.

Öyle sanıyorum ki BIM nedir? sorusu bu makaleyi tamamen okuyanlar için çözüme kavunmıştur. 🙂 Eğer halen sorularınız bulunuyorsa hemen aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Faydalı olması ümidiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol