İzometrik çizim, bir şekilde çizim ile ilgilenen hemen herkesin karşısına gelen bir terimdir. Tek cümleyle yanıtlayacak olursak izometrik çizim; x,y,z eksenleri arasındaki açının 120° olduğu ve perspektifinin olmadığı bir çizim sitilidir. Illüstratörlerin, tasarımcıların sürekli kullandığı çizim sitilidir. SOLIDWORKS, Autocad yada herhangi bir çizimde teknik resme aktarırken de izometrik görünüm kullanırız ki yine aynı mantıkla alınan teknik resim görünüm şeklidir.
İzometrik çizimin anlamı çok eskilere dayanır. Yunanca eşit ölçü anlamına gelen “ίσο μέτρο” dan gelmektedir. Malumunuz izometrik görünümde x,y,z %120 derece lik eşit ölçülerde duruyor. Daha net olmak gerekirse nereden bakarsanız bakın, bütün çizgiler aynı hizada görülür. (izo = eşit; metrik = ölçüm)
Nesnelerin izometrik görünümleri, teknik çizimlerle mümkün olduğunca fazla ayrıntı gösterecek şekilde yapılır. Normal perspektifte, tüm çizgiler bir ufuk noktasında birleşir ve en uzak uçlardaki detayı görmek zor olabilir.
CAD modellemesinde, herhangi bir tasarımın 4 yönünden 3 ünü rahatlıkla görülmesi açısından perspektif görünüş daha avantajlı denilebilir. Hemen aşağıdaki görselde, soldaki izmetrik görünüş iken sağdaki perspektif görünüş. Farkedileceği üzere sağdaki görselde hem 3 duvarı hemde tabanı görebiliyorsunuz. Güzel avantaj 🙂
Bu arada izometrik çizim deyince aklınıza siyah-beyaz basit çizimler gelmiyordur umarım. Yakın zamana kadar video oyunlarının çoğu yine izometrik çizimlerle yapılıyordu. FarmVille ‘yı bilmeyenimiz yoktur. FarmVille ‘de bu çizim sitilini kullanarak oyun geliştirdi. Mobil oyunların çoğu izometrik siliti basit ve hızla çizim yapılabildiği için tercih ediyor.
İzometrik Çizmin Babası
Söz konusu çizim ve bakış açısı olduğunda herkes kafasına göre hareket edebilir. İşte bu durumda karışıklıklar olacağı da çok açık. Prof. William Farish 1822 ‘de izometrik çizim kurallarını ilk belirleyen kişi olarak tarihe geçti ve bu karışıklığı tarihe gömdü. Kendisi izometrik çizimin atası olarak görülüyor. Bu gereksiz detayı da vermiş olalım. 🙂
İzometrik çizim nedir? sorusuna gerekli ve gereksiz detaylarıyla yer verdik. Eğer halen sorularınız bulunuyorsa yorum kısmında sorularınızı yöneltebilirsiniz. Son olarak blog üzerinde yazılan diğer makalelere göz atmanızı tavsiye ederim. Faydalı olması ümidiyle.
iyi çalşmalar Mustafa bey. Çok özür dileyerek bir sorum olacak. Yukarıda perspektif cizimin yanındaki izometrik çizimde üstte belirtilen 120 dereceyi anlayamadım. Çizdiğiniz yay 180 derece olması gerekmiyormu; Ben aynı düzlemde çizilmiş bir yay olarak görüyorum.( bir küpün üst tarafının bir kenarından diğer kenarına çizilmiş gibi görüyorum)