mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Makine Mühendisliği Tercih ve Geleceği

Makine mühendisliği tercih etmeyi düşünenler için makine mühendisliği geleceği şüphesiz ki çok önemli bir konudur. Makine mühendisliğinin geleceği hakkında yorum yapmadan önce, şuan ki halini açık yüreklilikle ortaya koymamız güzel bir başlangıç olacak. Yazının hemen başında bir makine mühendisi olduğumu önemle vurgulamak isterim 🙂

  Makine Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?  

Makine mühendisliği tercih edecek çoğu arkadaşın avantaj olarak gördüğü (bence değil) konu “iş alanının çok geniş olması”. İş alanının çok geniş olmasından dolayı makine mühendisi şu işi yapar dememiz mümkün olmuyor. Enerji,makine,kimya,sağlık …. aklınıza gelen çoğu sektörde makine mühendisi iş yapabilir. İş alanının çok geniş olması, makine mühendisliği eğitiminin bir noktaya odaklanamaması nedeniyle genelde çoğu yeni mezun mühendis ne yapacağını bilemez. Bu noktada öğrencilik hayatınızda ne yapacağınıza karar vermeniz çok önemli oluyor. Aksi taktirde rastgele bir sektörde iş hayatına atılarak o alanda ilerlemeye çalışırsınız (ki genelde böyle oluyor).

  Makine Mühendisi İş Olanakları  

Makine mühendisinin çalışabileceği sektörler çok fazla olduğundan iş bulma şansı yüksektir. Yalnız iş bulma şansının yüksek olması, iş şartlarının iyi olduğu anlamına gelmiyor. Piyasada çok fazla sayıda mühendisin olması; maaşların düşük, iş şartlarının zorlu ve geleceğin çok net görülememesine sebep oluyor. İyi şartlarda iş imkanını kazanabilmek için binlerce mühendisten farkınızı ortaya koymanız, çok çalışmanız gerekiyor. İş var. Lakin iyi iş imkanını pek az mühendis kazanabiliyor.

  Makine Mühendisliği KPSS Atamaları  

Malumunuz makine mühendisi sayısı çok, devletteki kadro ise sınırlı. Hal böyle olunca makine mühendisliği KPSS atamaları oldukça yüksek. Zorlukla okuduğunuz bölümden mezun oluktan sonra devlette iş bulma şansınız da bir o kadar zor oluyor.

  Bölümü Okumak Kolay Mı?  

Makine mühendisliği bölümünü çoğu kişiden de duyduğunuz üzere okumak zordur. Mantıksız eğitim sistemi, öğrenciyi geren sınavlar, kalitesiz mühendislik dersleri ve daha pek çok gereksiz mevzularla dolu mühendislik fakültelerinden mezun olmak, size inanılmaz değer katmaz. Belirli başlı üniversitelerden mezun olduğunuzda durum elbette biraz daha farklı oluyor. Fakat genele bakıldığında kazanması kolay bitirmesi zor, bitirdikten sonra rahat nefes alması yıllar sürecek bir bölümdür. ( gerçekler biraz acı 😀 )

  Makine mühendisliği maaşları  

Maaş konusu mühendislik alanlarında çok değişkenlik göstermektedir. Asgari ücretle çalışan makine mühendisini de görürsünüz bir şirkette CEO olanlarını da. Daha önce maaş konusuyla ilgili olarak yazmış olduğum buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

  Makine mühendisliği geleceği?  

Makine mühendisliği geleceği, Türkiye cephesinden bakacak olursak parlak görülmüyor. Gittikçe artan kontenjanlar nedeniyle her yıl binlerce mühendis mezun oluyor. Teknolojik açıdan bakacak olursak mühendislik yükselen değer olması gerekirken ülkemizde bunun çok zor olacağını tahmin ediyorum. Kalitesiz eğitim, niteliksiz eğitimciler, üniversite sınavında yazayım gitsin diyen öğrenciler ile mühendislik alanında geleceğimizin hiç de güzel olmayacağı kanaatindeyim.

  Ben Makine Mühendisi Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?  

Şunu unutmayın ki gerçekten idealleri olan pek çok insan müthiş yerlerde mühendislik yapıyorlar. Bölümü kazanmadan yada bölümü okurken mezun olduğunuzda ne yapacağınıza karar vermeniz harika olacaktır. AR-GE mühendisi olacaksanız henüz öğrenciyken CATIA,Solidworks,Autocad gibi CAD programlarını öğrenebilir, staj yerlerinizi buna göre seçebilirsiniz. Unutmayın mühendis asla beklemez ve yerinde saymak gibi bir lüksü yoktur! Bunun farkında olarak makine mühendisliği tercih etmek gerekir.

Bu yazının karamsarlık içerdiğinin farkındayım. Ancak son bölümde de belirttiğim gibi ip tamamen sizin elinizde. Gerçekleri bilerek işe ciddi bakmanız hayatınızı kurtaracak önemli bir noktadır. Son olarak eğer makine mühendisi olacaksanız bu şirin blogu da takibe almanızı öneririm 🙂 Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol