mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Makine Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Makine mühendisi maaşları mesleği araştıran arkadaşlar için önemli bir kıstas olduğuna eminim. Hatta bu konu sadece mühendisliğe adımını atmak isteyen arkadaşların aradığı değil, makine mühendisliği bölümü nü tercih etmiş öğrenci arkadaşların ve şuanda mühendis olarak çalışan arkadaşlarında sıklıkla aradığı bir konudur.

Sevdiği işi yapan insan faydalı ve verimli olur. Bu genel geçer konuyu bilmeyenimiz yoktur herhalde. Realist olmak gerekirse insan hem işini sevmeli hemde sevdiği bu işten para kazanabilmelidir. Hayat standartlarını yükseltmeyen bir iş ne kadar sevilirse sevilsin bir süre sonra ağır gelmeye başlayacaktır. Esas konumuz olan makine mühendisliğine konuyu getirecek olursak, bir mühendisten para kazanamadığı işten mutlu olması beklenemez. İşte bu noktada mühendis maaşı önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi gelelim Makine Mühendisleri odasının yapmış olduğu resmi açıklamaya;

TMMOB ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre ücretli çalışan mühendis mimar ve şehir plancıları için 2017 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 3500 TL olarak belirlenmesine….

makine mühendisi maaşları

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere asgari makine mühendisi maaşları 3500 tl olarak belirlenmiştir. Bu rakam belirlenmiş belirlenmesine ama uygulama anlamında hiç bir geçerliliği bulunmuyor. Herhangi bir firmanın bu rakamı önemsediğini de sanmıyorum. Çok karamsar bir tablo çizmek istemem ama Türkiye’de çoğu deneyimli mühendisin dahi bu rakamları alamadığı su götürmez bir gerçektir.

Deneyimli ve Deneyimsiz Makine Mühendisi Maaşları

Mühendislik ve özellikle makine mühendisi mesleği başı sonu olmayan bir meslektir (Bu konuda daha önce hazırlamış olduğumuz şu yazıya da göz atabilirsiniz.).  Maaş anlamında dipleri de zirveleri de görmek mümkündür. Maaş özel sektör için çalışılan bölgelere göre de değişkenlik göstermektedir. Mesela 2500 lira ila Kayseri’de çalışma ideal görülebilirken İstanbul için genelde bu rakam 4000 lira üzeri düşünülebilir.

Eğer deneyimsiz bir mühendisseniz, sizi işe almalarını mükafat olarak görmenizi ve dolayısı ile maaş beklentinizin düşük olması beklenir. 2000 lira üzeri şuan için yeni mezun bir mühendis için uygun görülüyor. Zamanla performansa bağlı olarak maaşlar artabilir ama bu firmanın politikasına bağlıdır. Bazen 10 sene çalışsanız da her yıl için %5-%10 arasında zam alırsınız. Direkt artışlar sürprizdir. Olmayacağı anlamına gelmez ama istatislik olarak biraz düşük bir ihtimaldir.

Deneyimli bir mühendisseniz işler biraz karışık. 4000 lira üzeri rakamlar şuan için alınıyor. Bu rakamların üst sınırını yazmak mümkün değil. Dip olarak 4000 gayet uygun fakat bu rakamı alamayan mühendislerde bulunuyor.

Özetle mühendis maaşları tamamen kişinin kendisi ve bazende bulunduğu ortam ve çalıştığı firma ile ilgilidir. Dilerim makine mühendisi her meslektaşımız güzel hayat standartlarına sahip ve rahat bir yaşam sürdürüyorlardır 🙂 Saygılarımla.

Makine Mühendisliği Hakkında Abartılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol