mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Rulman Nedir? ve Rulman Bileşenleri

rulmanlar

Çoğu makinede kullanılan, hayati derecede önemli ve Türkiye’de bilya diye de tabir edilen rulman nedir birlikte bakalım.Henüz rulmanın icat edilmediğini bir düşünün. Mile hareket vermek istiyorsunuz. Bu mil sabit bir yere montajlı olmak zorunda ve bu mil aynı zamanda dönmeli yani hareket etmeli.

Şuanda bu problem çok basit gibi görünebilir. Ancak rulman olmasaydı şüphesiz ki işimiz biraz zor olacaktı 🙂 bahsetmiş olduğum kısa problemden de yola çıkacak olursak;

# Rulman nedir?

Millerin veya aksların hareketini istenilen yönde ve en az sürtünme ile sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Hareketi sağlayan bilezikler arasındaki (dış bilezik-iç bilezik) yuvarlanma elemanı yani bilyalardır. Sanayi dilinde rulmanlara bilya denilmesinin sebebide buradan geliyor.

# Neden rulman denildi?

Belki gereksiz bir detay olarak görülebilir ancak belirtmekte fayda olacaktır. Rulman dilimize fransızcada ki ‘Roulment’ kelimesinden geçmiştir. Roultment fransızcada yuvarlanma anlamına geliyor.

# Rulman bileşenleri nelerdir?

Bazı rulmam çeşitlerinde extra bileşenler olmakla birlikte; iç bilezik,dış bilezik,kafes ve yuvarlanma elemanından oluşur. Rulman tipine göre yuvarlanma elemanı değişiklik gösterebiliyor.

 

# Yuvarlanma elemanı tipleri nelerdir?
  • Bilyalı rulmanlar en yaygın kullanılan yuvarlanma elemanıdır.
  • Makaralı rulmanlar fıçıya benzeyen şekli vardır. Yüksek mukavemet gerektiren durumlarda kullanılırlar.
  • İğne makaralı rulman uzun silindirik parçalardır.
  • İğneli/eksenel silindirik makaralı rulmanlar. NKXR seri rulmanlar örnek verilebilir. Aşağıdaki görselde NKXR serisi bir rulmanın görseli verilmiştir.
                 NKXR seri rulmanlar

# Rulman kullanılan örnek bir uygulama görseli yanda verilmiştir. Bir rulmanın bağlantı şekli uygulamasıdır. Görüleceği üzere bir yatak içerisindeki milin dönme hareketini sağlayabilmesi için çift rulman kullanılıyor.

#Rulman çeşitleri nelerdir?

Bu konuya başka bir yazıda değineceğim. Detaylı bir yazı olacağı için burada boğulup kalacaktır. Ancak kısaca değinmek gerekirse; genel itibariyle rulmanları eksenel ve radyal yüklemelere göre iki ana gruba ayırabiliriz. Rulman çeşitleri bu yüklemelere göre oluşturulmuştur. Radyal ve eksenel yöndeki kuvvetlere göre rulman seçimleri yapılmaktadır. Rulman seçimi ve çeşitleri hakkındaki detaylı yazılara ilerleyen günlerde blogda yer vereceğim. Gerekli linkleri burada paylaşırız.  Son olarak makalenin faydalı olmasını ümit ediyorum. Saygılarımla.

Kaynak: wikipedia

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol