mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Galvaniz nedir? ve galvanizlemenin tarihi

Galvanizin tarihini hiç merak ettiniz mi?

Galvaniz metallerdeki korozyonu önlemek amacıyla yapılan eşsiz yöntemlerdir. Galvaniz nedir? Galvaniz çeşitleri nelerdir? Sorularına yanıt vermeden önce, bu önemli işlemin tarihi gelişiminin nasıl olduğuna, galvaniz adının nereden geldiğine bakalım.

Galvanizlemenin tarihi gelişimi

Galvanizin tarihi bir kimyagerin kurbağa bacağının seğirmesini gözlemlemesi hikayesinden çok öncelerine dayanıyor. Galvanizlemenin tarihi çinkonun hikayesine yakınlık gösterir.

 #  İÖ 500 yıllarında yazılmış olan ünlü tıp metni Charalca Samhita’da çinko oksit olduğu düşünülen bir metalden bahsedilir. Ciltlerine sürmek için yaptıkları merhemlerde bunu kullanıyorlarmış.

 #  1742 yılında Kimyager Melouin, Fransız Kraliyet akademisine, eritilmiş haldeki çinko içine demiri daldırarak çinko kaplamanın elde edileceğini göstermiştir. Bu buluş çok ilgi görmüş ve hatta o yıllarda (18.yy) ev eşyalarında kullanılıyormuş.

 #  İtalyan Fizikçi Luigi Galvani kimyasal yolla elektrik üretilebileceğini düşünüyordu. Bu konu üzerinde uzun araştırmalar yapmış ve 1780 yılında ölü bir kurbağa bacağını iki farklı metal ile temasa geçirmiş ve seğirme gözlemlemiştir. Galvanizin adı işte bu meşhur fizikçi Luigi Galvani’den geliyor. Galvani’nin bu çalışması çoğu kimseye ilham olmuştur.
 #  1824 de Sir Humphey Daun iki farklı metalin suya daldırıldığında birinin korozyona uğrarken diğerinin koruma gördüğünü göstermiş ve bu çalışma o dönemlerde tahta gemilerde bulunan bakır malzemelere çinko veya demir takılarak korozyon engellenmeye çalışılmıştır.

 #  1829 yılında Henry Palmer çatılarda bugün bile kullanılan galvanizli çatı saclarının patentini almış. Bu konu gerçekten farklı bir makale yazılacak kadar detaylı 🙂

 #  1850 yılına gelindiğinde ise İngilizler galvanizleme için yılda yaklaşık 10.000 ton çinko kullanıyormuş.

Peki tarihsel gelişimini vermiş olduğumuz galvaniz nedir ve galvaniz çeşitleri nelerdir kısaca açıklayalım.

Galvaniz nedir?

Metallerdeki korozyonu engellemek amacıyla yüzeye yapılan çinko kaplama yöntemidir.

Galvaniz çeşitleri nelerdir?

Genel olarak galvanizleme yöntemleri şunlardır;

 1.  Sıcak daldırma yöntemi

 2.  Elektroliz yöntemi

 3.  Püskürtme yöntemi.

Daha sonra detaylıca ele alacağımız galvaniz ve çeşitlerine kısaca değinmek gerekirse, sıcak daldırma yöntemi günümüzde kullanılan en sık ve en ucuz yöntemdir.

Galvanizi konu alan blogdaki ilk yazı olması nedeniyle bu konu hakkında blıgda fazla bir içerik yok. Ancak diğer teknik bilgiler hakkındaki yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.Faydalı olması ümidiyle.

Kaynak: wikipedia,galvanism

 

 

 

Comments 1
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol