mustafadeliceoglu

2013 yılından bu yana milyonlarca kişiye ulaştık. CAD/CAM yazılımları ana hatları oluşturmak üzere makine mühendisliği üzerinde durulmaktadır.

9. Yıl

dark mode light mode Search Menu
Search

Arılardan Esinlenilerek Geliştirilen Robotlar

Uçan robotlar hakkında daha önce bir kaç yazı ele almıştım. ( bkz: ateş böceği drone , kuş gibi uçan robot ) Binlerce çeşit drone çeşitleri geliştiriliyor. Aralarından bazıları gelecek adına bir hayli heyecan verici görünüyor. Bu yazıda gelecekte belki de çok faydalı işlere imza atacak bir çalışmaya yer veriyoruz; arılardan esinlenilerek geliştirilen robotlar.

Diğer dronelardan farklı olarak çevreyi sensörler,kameralar ve tarayıcılar ile algılama sistemleri bulunuyor. Çalışmanın başlangıç evresinde neredeyse yarım kilo ağırlığında kocaman bir drone yaparak işe başlamışlar.

Dronelar kullanarak istenilen herhangi bir yerin yüksek çözünürlüklü krokisi elde edilebiliyor. Küçültmeyi başardıkları dronelara, bu sistemi uyarlayarak bir tarım alanının verimini arttırmak üzerinde çalışmışlar. Arılar gibi bitkiler arasında dolaşan dronelar, bitkilerin gelişimi açısından nelere gereksinimi olduğunu, verimin yüzde kaç olduğunu ve daha pek çok bilgiyi çiftçiye iletiyor. Çiftçiler için yapılan bu çalışmayı, hayatın pek çok alanına uyarlayarak iş kolaylığı sağlanabilir.

Kumar Robotics ‘in çalışmalarını ilerletirken yaptıkları deneylerden biri inanılmaz görünüyor. Bir kuşun suda yüzen balığı harika bir şekilde avlamasını bir robota uyarlıyorlar sonuç muazzam. (videonun 3.36 dksı)

Bu harika Ted konuşmasını izlemenizi tavsiye ederim.

Pennsylvania Üniversitesi Mühendislik Dekanı olan Vijay Kumar, mekanik ve robotik üzerine çalışmalarını yürütüyor. Kendisine ait web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca üniversitenin web sayfasıda burada yer alıyor. Saygılarımla.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube'da abone olarak son yayınları kaçırmayın :)
Abone Ol